Gyógymódok a visszér megszüntetésére

Európában, így hazánkban is minden második felnőttnek van visszere - a nőknél gyakoribb ugyan, de a férfiak sem védettek a viszeresség próblémája ellen. Ez a betegség, a visszér egészségügyi problémák mellett esztétikai gondokat is felvet.

A visszér problémáknak azonban természetesen sokkal fontosabb az egészségügyi vonatkozása. Mivel könnyen megoldható problémáról van szó, nem szabad hagyni, hogy terhet jelentsen az életünkben és a visszerek rányomják bélyegüket az életünkre.

Az ujjnyi vastag viszerek elhanyagolt állapotukban szövődményt: érgyulladást, ekcémát, bőrgyulladást, trombózist, okozhatnak. A pókvénák, seprűvénák esztétikai gondot jelentenek.

Több jó megoldás bizonyította be hatékonyságát a különböző típusú visszerek kezelésére. Az injekciós visszérkezelés, az IPL, a lézeres kezelés valamint a műtét közül választjuk ki …nnek a legmegfelelőbbet a Visszér Centrumban.

Injekciós kezelés

Az INJEKCIÓS KEZELÉS - SCLEROTERÁPIA - lényege, hogy a viszér belsejébe juttatott anyag által előidézett változás hatására a szemben lévő érfalak egymással össze tudnak tapadni. A beavatkozás során nincs vágás, nincsenek műtéti metszések, s így nem maradnak vissza hegek a lábon.

IPL kezelés

Az IPL (INTENSE PULSED LIGHT) nagy energiasűrűségű, lökésekben - villanásokban - leadott, nem összefüggő fényű besugárzást jelent. A széles spektrumú (400-1200 nm) fénnyel működő IPL technológia lehetővé teszi a bőr mélyebb területeire ható besugárzásokat. Az arcon lévő értágulatok, rozáceák, vörösödések, eltüntethetők. A teljes kúra 5-6 kezelésből áll, melynek végén egy homogén, egyenletes, esztétikailag szebb, ăfiatalosabbÓ bőrfelszínt kapunk, ami már az első kezelés után szembetűnő. A napbarnított vagy szoláriumozott bőr esetén nem alkalmazható az eljárás.

Lézeres visszér kezelés

A LÉZERES VISSZÉRKEZELÉS során a lézer fénye szelektíven az érfalon belül keringő vér hemoglobinjában nyelődik el, melynek felmelegedését okozza. A felmelegedés a kezelt érfal károsodását idézi elő, így az érfal összetapad, majd felszívódik. A lézer fénye a bőr felsőbb rétegein úgy képes áthatolni, hogy azt nem károsítja, így a beavatkozás nagy biztonsággal, mellékhatás nélkül végezhető.

Műtéti megoldás visszérek eltüntetésére

MŰTÉTI MEGOLDÁS

A fájdalommentes IPL, lézer vagy injekciós kezelések után azonnal lehet és kell is sétálni, a szokásos napi tevékenységet lehet folytatni, csak a lábak túlzott terhelését, a cipekedést, a futást, az ugrálós tornát kell átmenetileg elhagyni.

Tudnivalók a visszérműtétekről

Bizonyos súlyossági fok felett a visszérbetegség kezelésében a műtét a választandó eljárás. Abban az esetben is műtét javasolt, ha a visszérbeteg alsó végtagján valahol vénabillentyű elégtelenséget észlelünk. Ezekben az esetekben amennyiben csak a látható, kidagadó, esztétikailag zavaró visszereket kezeljük részleges műtéttel, vagy egyéb, pl. injekciós eljárással, úgy a visszeresség oka, a vénabillentyűelégtelenség továbbra is fennáll, vagyis a visszeresség gyors kiújulására lehet számítani.

A legtöbbször alkalmazott műtét fő lépései: A lágyékhajlatban, (ritkábban a térdhajlatban) észlelhető mélyvénás beömlés felkeresése után a beömlő fő felszínes vénát lekötjük, átvágjuk, ill. ennek oldalágait is, mert innen fakad leginkább a visszerek kiújulása. Ezt követően a belbokánál bevezetett szondával a felszínes fő vénát eltávolítjuk. Ez után következik a beteget zavaró, láthatóan kidagadó visszerek eltávolítása. Általában 1-1 kisebb, 2-4 cm-es metszés szükséges a belbokánál, és a lágyékhajlatban, valamint a visszerek mennyiségétől függően számos kicsiny, 3-4 mm-es szúrás a visszerek lefutása mentén. A metszéseket rejtett, jó esztétikai eredménnyel gyógyuló varratokkal zárjuk, a kicsiny szúrásokba öltéseket nem is helyezünk, mivel így jobb kozmetikai eredmény érhető el. Műtét során csak a felszínes, rosszul működő vénákat távolítjuk el, az izmok mélyén futó vénákat nem érinti a műtét, így ezekben fog folyni a továbbiakban a vénás keringés.

A bevérzések csökkentése céljából a műtét utáni reggelig fekvés szükséges a láb felpolcolásával, és szoros fásli viselése. A műtét utáni reggelen a fáslit meglazítjuk, de a varratszedésig, (kb: 1 hét) folyamatos fáslizás szükséges, majd ezután 4-5 hétig még nappalra fáslizás javasolt, különben az operált láb dagadhat. Átfáslizást követően a műtét után kora délelőtt a pácienst kibocsátjuk. Fontos, hogy a műtét után a páciens nem ágybanfekvő betegnek számít, hanem fáslival nyugodtan sétálhat, sőt kifejezetten ajánlott is a könnyű séta, mely hasznos a lábdagadás ellen. A tartós egy helyben állást, ülést viszont kerülni kell. 

 

Cylex Silver Díj